Ja też. Ale zainteresowanie, ho ho! Kurde, nikogo ten nowy album nie obchodzi xD
Hm, ja bym chciała usłyszeć jakieś próbki wszystkich piosenek. Jakąś zapowiedź albumu. Póki co, to mamy duet Nothing sprzed paru lat, a część piosenek była w tych podstronach na hasło, muszę jeszcze raz tego przesłuchać.
To może zastanowimy się, jak która piosenka będzie brzmieć? Jak sobie to wyobrażamy?
The Asylum Opens - wydaje mi się, że to będzie jakiś instrumental, skrzypienie bramy, może jakieś niepokojące dźwięki/rytmy, pewnie będzie to jedyny mroczny kawałek.
Private Practice - nie wiem. Tekst pewnie będzie ironiczny, rozmowa Emily z lekarzem, mądrości Stockhilla (to ten był psychiatrą?) na temat głupoty i histerii kobiet, itp.
Presentation of the Biggest Spoon - Strzelam, ale to pewnie będzie jakiś żywszy numer, z Emily i inmates.
Up She Rises - to pamiętam, że to jakiś spokojny, niemalże kołysankowy (?) numer z tekstem o Captain. A może mi się coś myli, nie wiem.
The Spiders Face - Spider's Face było w internecie. Co prawda nie jakiś konkretny fragment, to chyba nawet był sam wokal bez podkładu albo z czymś minimalnym, ale kawałek tego był na Instagramie. Ta dziwna maniera Emilie, skakanie po dźwiękach, wesolutki, żwawy utwór z dziwacznym śpiewem, z którego trudno coś zrozumieć, może Emilie zachciało się znowu tego pseudoangielskiego akcentu i w szybkim tempie jej nie wyszło, czy jakoś słowa nie trzymają się rytmu, nie wiem.
Very Strange - wydaje mi się, że to będzie piosenka o Emily i tym Thomasie, czy jak mu tam było (na serio już nie pamiętam, a przecież w wakacje książkę czytałam... ech), młodzianie, który przyjechał robić dziewczynom zdjęcia, ale jest nieświadomy tego, co naprawdę dzieje się w psychiatryku. Jakoś tak słowa mi do tego pasują, było I Don't Understand, to i Very Strange jakoś mi tak tutaj pasuje... Muzycznie to będzie delikatna piosenka, w takim klimacie, hmm... melodramatycznym? Nie, to dziwnie brzmi, jak by to powiedzieć. Po prostu, taka słodko-gorzka atmosfera, bo rodzi się jakieś uczucie między tymi dwoma, ale z góry wiadomo, że jest skazane na niepowodzenie, bo ich drogi zaraz się rozejdą.
I Remember Mornings - fragment tego był w internecie, ale ja już tego nie pamiętam. Tekst podobno z perspektywy Madame Mournington.
Nothing - no, kawałek mamy na Youtubie. Ciekawe, jak Emilie to zaaranżuje.
Don't Kiss Me - piosenka o Veronice. Albo śpiewana przez Veronikę? Pamiętam, że to była taka skoczna, kabaretowa piosenka ze starym pianinem w tle. Jak dla mnie było ok.
From the Gutter to Stars - też było w necie, ale nic nie pamiętam. Strzelam, że to będzie jakaś finałowa piosenka, podniosła atmosfera, a może coś marszowego? Zastanawia mnie warstwa tekstowa. Czy jest to piosenka śpiewana z perspektywy triumfującej Emily, która wygrała bitwę i jest wolna, czy Emily, która jeszcze tego nie osiągnęła, siedzi w celi, patrzy w pasiasty sufit i marzy o tym, że pewnego dnia wszystko zmieni, wyrwie się stąd.
Wygląda na to, że poza tą dziesiątką będzie sporo nowych kawałków, z FLAG jakieś minimum, a z Opheliac - mogę się założyć, że z Opheliaka na 100 % będzie tylko i wyłącznie God Help Me. Aha, no i jeszcze The Art of Suicide! A z EPek to 4 O'Clock. Enchanta już nawet nie wspominam. Emilie mówiła gdzieś, że z Enchanta też coś weźmie, ale ja tam w to nie wierzę.
Byłoby miło, gdyby nakręciła jakiś teledysk. Choćby coś krótkiego, niezbyt efektownego, bez sceny i 100 aktorów. Ale cudów nie będzie