•  

Autor Wątek: Dyskografia  (Przeczytany 10933 razy)

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Dyskografia
« dnia: 07 Sty 2011, 17:22:02 »
Albumy

* On A Day? (2000)
* Enchant (2002, ponowne wydanie 2007)
* Your Sugar Sits Untouched (2005, CD z tomikiem poezji)
* Opheliac (2006)
* Laced/Unlaced (2007)
* A Bit O? This & That (2007)

EP i single

* Chambermaid (2001)
* By The Sword (2001)
* Opheliac (2006, zapowiedź albumu)
* Liar/Dead Is The New Alive (2006)
* 4 o?Clock (2008)
* Girls Just Wanna Have Fun /Bohemian Rhapsody EP (2008)

Edycje specjalne (limitowane)

* Opheliac (digipak)
* Liar/Dead Is The New Alive (digipak)
* Laced/Unlaced (digibook)
* Enchant (digibook)
* A Bit O? This & That (digibook)
* 4 o'Clock (digipak)
* Girls Just Wanna Have Fun /Bohemian Rhapsody EP (digipak)
* Opheliac Deluxe Edition

Gościnny udział

* Wokal i skrzypce do albumu America?s Sweetheart (2004) od Courtney Love
* Wokal i skrzypce do piosenki ?DIA? z albumu TheFutureEmbrace (2005) od Billy?ego Corgana
* Skrzypce do piosenki ?Dethharmonic? z albumu The Dethalbum (2007) od Dethklok?a
* Piosenka ?Organ Grinder? do europejskiej edycji soundtracku do Saw III
* Remiks piosenki ?Dead Is The New Alive? do światowej edycji soundtracku do Saw IV
* Skrzypce do piosenki "UR A WMN NOW" z albumu Smash the Control Machine (2009) od Otep
Being insane is part of my charm :)

Offline Ankh

  • Forumowa Mama
  • Mad Girl
  • The Bloody Crumpet
  • ****
  • Wiadomości: 5207
  • Type B Negative
    • blog
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwi 2011, 22:34:24 »
Oto moja propozycja opisu albumów Emilki w dyskografii (gdyby się kiedyś pokazała na stronie), jakby ktoś chciał jakoś ocenić albo uzupełnić, byłoby miło ^^

Cytuj
On a Day
Rok wydania: 2000 (nagrana w 1997)
 
Tracklista:
01. La Folia
02. Recercada
03. Largo for Violin & Harpsichord
04. Allegro
05. Adagio
06. Tambourin
07. Willow
08. Revelry
09. On A Day?

O albumie:
Album ten zawiera zarówno interpretacje klasycznych utworów w wykonaniu Emilie, jak i jej własne kompozycje. Tytuł płyty ma związek z faktem, iż cały materiał na płytę został nagrany wciągu jednego dnia.
Dostępność:
Nakład wyczerpany. Muzyka pochodząca z tej płyty została ponownie wydana  na dysku ?Laced? z podwójnego albumu ?Laced/Unlaced? (2007).

Chambermaid EP
Rok wydania: 2001
 
Tracklista:
01. Chambermaid
02. Chambermaid (Space Mountain Mix)
03. Chambermaid (Decomposition Mix)
04. Largo for Violin & Harpsichord
05. What If
06. What If (Blackbird Remix)
07. Hollow Like My Soul
08. I Don?t Care Much
09. Revelry

O albumie:
EP pierwotnie planowane jako singiel  Enchant.
Dostępność:
Nakład wyczerpany

By The Sword
Rok wydania: 2001
 
Tracklista:
01. By the Sword
02. Castle Down
03. Willow
04. I Know It?s Over

O albumie:
Singiel nagrany pod wpływem wydarzeń z 11 września 2001 roku. Cały dochód z niego przeznaczony został na cele charytatywne.
Dostępność:
Nakład wyczerpany.

Enchant

Daty wydania:
- pierwsze wydanie: 26 lutego 2003 przez Traitor Records
- drugie wydanie:  edycja limitowana z 17 sierpnia 2007
- trzecie wydanie: 29 lutego 2008 roku przez wytwórnię Trisol Music Group
 
Tracklista:
01. Prologue: Across the Sky
02. How Strange
03. Chambermaid
04. Rapunzel
05. Ever
06. Second Hand Faith
07. Juliet
08. Remember
09. Rose Red
10. Castle Down
11. Heard it All
12. If You Feel Better
13. Save You
14. Epilogue: What If

O albumie:
Debiutancki album Emilie, wydany przez jej własną wytwórnię Traitor Records. Był dostępny na jej stronie za darmo w wersji elektronicznej, lub do zakupienia jako fizyczna kopia. Dodatkiem do niej była zagadka ?Enchant Puzzle?.  Doczekała się kilku re-edycji. Zabrakło w nich puzzli, w zamian fani dostali napisany przez EA prolog. Emilie opisywała muzykę z tego albumu jako ?faerie rock? lub ?fantasy rock?, można się też na nim doszukać wpływów jazzu.
Dostępność:
 Można zakupić album w wersji elektronicznej w sklepie iTunes, lub internetowym sklepie EA, Asylum Emporium. Jeśli chodzi o fizyczne kopie, można je zakupić w niektórych sklepach, należy jednak uważać ? istnieje realna możliwość, że zakupicie ładnie wyglądającego pirata (kilka osób pisało o tym na oficjalnym forum EA).

Your Sugar Sits Untouched
Rok wydania: 2005
 
Spis treści:
1.   Goodbye
2.   The Day You Love
3.   At What Point Does A Shakespeare Say
4.   Blackbird Sonnets
5.   Constant
6.   Ghost
7.   How to Break A Heart
8.   Rant I
9.   In Praise of Cyrano
10.   So Many Fools
11.   The Ballad of Mushroom Down
12.   The One
13.   Space
14.   Alas (The Knight)
15.   A Letter From A Friend
16.   A Plea to the Dying
17.   Close
18.   Dreams
19.   Everybody?s Girl
20.   Empty
21.   Homesick Sonnets
22.   Rant II
23.   Little Boy
24.   Smirking Girl
25.   Try My Best
26.   Nearer Than You
27.   The Muse
28.   The Music I Heard Once
29.   If You Could Only Know
30.   Funny How Things Change
31.   I Didn?t Mean You
32.   If
33.   Visions
34.   By the Sword
35.   Didn?t
36.   If You Feel Better
37.   Two Masks
38.   What Right Have I
39.   Woman
40.   I Cried For You
41.   Rapunzel Sonnets
42.   Never Tasted Tears
43.   Jump the Track
44.   On Artistic Integrity
45.   Manipulation

O albumie:
Your Sugar Sits Untouched, to połączenie tomiku poezji z muzycznym albumem. Składa się na niego 45 wierszy Emilie Autumn czytanych przez nią na głos w towarzystwie skomponowanej przez nią muzyki.  Wydawnictwo dopełniają również poematy wydane w formie książkowej.
Dostępność:
Nakład kopii fizycznej jest wyczerpany. Zarówno album jak i książka dostępne są w wersji elektronicznej w oficjalnym sklepiku Emilie, Asylum Emporium.

Opheliac EP
Data wydania: wiosna 2006
 
Tracklista:
01. Opheliac
02. Swallow
03. Liar
04. The Art of Suicide
05. I Want My Innocence Back
06. Misery Loves Company
07. Marry Me/Thank God I?m Pretty

O albumie:
Poprzedzająca premierę płyty Opheliac EPka zawierała kilka piosenek dla niecierpliwych fanów. Była to edycja limitowana, dlatego też nie przewiduje się jej wznowienia.
Dostępność:
Nakład wyczerpany.

Opheliac
1) Trisol Music Group
Daty Wydania:
-   1 września 2006 -  Limitowana seria dwupłytowa dla Europy
-    22 września 2006 -  Limitowana seria dwupłytowa dla reszty świata
-   5 lutego 2007 Ponowne wydanie
-   7 października 2008 US Edition
 
Tracklista:
Dysk 1
01. Opheliac
02. Swallow
03. Liar
04. The Art of Suicide
05. I Want My Innocence Back
06. Misery Loves Company
07. God Help Me
08. Shalott
09. Gothic Lolita
10. Dead is the New Alive
11. I Know Where You Sleep
12. Let the Record Show
*13. The Art of Suicide (Acoustic Version)
Dysk 2
01. Dominant
02. 306
03. Thank God I?m Pretty
04. Marry Me
05. Bach: Largo For Violin
06. Poem: How To Break A Heart
07. Poem: Ghost
08. Poem: At What Point Does A Shakespeare Say
*09. Interview With EA
*10. Opheliac Out-Takes
Inside The Asylum: Lesson In Being A Wayward Victorian Girl (Video)
Picture Gallery
Piosenki oznaczone gwiazdką znalazły się tylko na wydaniu z 2008 roku.

2) Wydanie The End Records
Data wydania: 27 października 2009
 
Tracklista:
Dysk 1
01. Opheliac
02. Swallow
03. Liar
04. The Art of Suicide
05. I Want My Innocence Back
06. Misery Loves Company
07. God Help Me
08. Shalott
09. Gothic Lolita
10. Dead is the New Alive
11. I Know Where You Sleep
12. Let the Record Show
13. Opheliac Recording Outtakes
14. Video Extra: A Day Out With EA
Dysk 2
01. Thank God I?m Pretty
02. Dominant
03. 306
04. Gloomy Sunday
05. Asleep
06. Mad Girl (Acoustic Version)
07. The Art of Suicide (Acoustic Version)
08. Thank God I?m Pretty (Shoegaze Version)
09. Largo For Violin
10. Marry Me
11. Excerpt from ?The Asylum For Wayward Victorian Girls?
12. Interview with EA
13. Poem: How to Break a Heart
14. Miss Lucy Had Some Leeches
15. Video Extra: Live in Concert/Asylum Book Reading Footage

O albumie:
Drugi album Emilie przyniósł wiele zmian zarówno pod względem muzyki jak i wizerunku. Delikatna wróżka ustąpiła miejsca gorzko-ironicznej Opheliac, dziewczynie skrzywdzonej przez miłość.
Płyta ta doczekała się wielu re-edycji. Choć różnią się ilością dodatkowych materiałów, wszystkie połączone są bijącym z nich niepokojem.
Dostępność:
Możliwa do zakupu zarówno w wersji elektronicznej, jak i fizycznego CD.

Liar/Dead Is The New Alive EP
Rok wydania: 2007
 
Tracklista:
01. Liar
02. Dead is the New Alive
03. Mad Girl
04. Best Safety Lies in Fear
05. In the Lake (Live)
06. Let It Die (Live)
07. Liar (Murder Mix by Brendon Small)
08. Liar (Manic Depressive Mix by ASP)
09. Liar (Machine Mix by Dope Stars Inc.)
10. Liar (Medical Mix by Angelspit)
11. Dead is the New Alive (Velvet Acid Christ Club Mix by Velvet Acid Christ)
12. Dead is the New Alive (Manipulator Mix by Dope Stars Inc.)
13. Thank God I?m Pretty (Cover wykonany przez Spiritual Front)
14. Unlaced

O albumie:
Podwójny singiel dla albumu Opheliac. Zawiera wiele ekskluzywnych utworów, remixy piosenek Liar i Dead Is The New Alive, oraz fragment utworu ?Unlaced?.
Dostępność:
Do zakupu w wersji elektronicznej (Asylum Emporium) oraz fizycznej.

Laced/Unlaced
Rok wydania: 2007
 
Tracklista:
Dysk 1: Laced
01. Corelli ? La Folia
02. Ortiz ? Recercada
03. Bach ? Largo
04. Bach ? Allegro
05. Leclair ? Adagio
06. Leclair ? Tambourin
07. Emilie Autumn ? Willow
08. Emilie Autumn ? Revelry
09. Emilie Autumn ? On A Day?
10. Emilie Autumn ? Prologue (Live)
11. Lonati ? Sonata for Violin & Basso Continuo (Live)
12. Vitali ? Chaconne (Live)
13. Corelli ? La Folia (Live)
14. Emilie Autumn ? Epilogue (Live)

Dysk 2: Unlaced
01. Unlaced
02. Manic Depression
03. Leech Jar
04. A Strange Device
05. A Cure
06. Syringe
07. Cold
08. Face The Wall

O albumie:
Kolejne, tym razem podwójne wydawnictwo Emilie Autumn pokazuje jej umiejętności w grze na skrzypcach.  Pierwszą płytę albumu ?Laced?, można nazwać re-edycją ?On a Day? uzupełnioną o koncertowe wykonania klasycznych utworów. Drugi dysk, natomiast, zatytułowany ?Unlaced?, to 14 zupełnie nowych instrumentalnych utworów Emilie, utrzymanych w stylu ?violin industrial?.
Dostępność:
Można zakupić  w wersji elektronicznej (poprzez sklepy iTunes lub Asylum Emporium).

A Bit O? This & That
Rok wydania: 2007 (re-edycja w 2008)
 
Tracklista:
01. Chambermaid (Space Mix)
02. What If (Celtic Mix)
03. Hollow Like My Soul
04. By the Sword
05. I Don?t Care Much (cover)
06. I Know It?s Over (Live)
07. Find Me A Man
08. O Mistress Mine
09. The Star Spangled Banner
10. All My Loving (cover piosenki The Beatles)
11. Sonata in D Minor for Violin and Continuo (Live)
12. Ancient Grounds (Live)
13. Always Look on the Bright Side of Life (cover utworu Monthy Pythona)
14. With Every Passing Day
15. Miss Lucy Had Some Leeches (Live)
*16. Crazy He Calls Me (cover)
*17. Photographic Memory

*piosenki ukryte

O albumie:
Jak wskazuje tytuł, na albumie A Bit O? This & That znajduje się wiele różnych rzeczy ? od piosenek wydanych na wcześniejszych, niedostępnych już albumach, poprzez covery, po nagrania live. Sympatyczna mieszanka pozwalająca zapoznać się z dawniejszą twórczością Emilie.
Dostępność:
Do zakupu w wersji elektronicznej (iTunes lub Asylum Emporium) oraz fizycznej.

4 o?Clock
Rok wydania: 2008
 
Tracklista:
01. 4 o?Clock
02. My Fairweather Friend
03. Gothic Lolita (Bad Poetry Mix by Sieben/Matt Howden)
04. Swallow (Filthy Victorian Mix by Perfidious Words)
05. Swallow (Oyster Mix by Punto Omega)
06. Organ Grinder
07. Excerpts from the upcoming book The Asylum
08. Words From The Asylum
09. More Words from The Asylum / Is It My Body

O albumie:
4 o?Clock EP został przez Emilie nazwany ?Singlem zapowiadającym wydanie książki?.  Chodzi tu ozywiście o ?The Asylum for Wayward Victorian Girl?.
Dostępność:
Do zakupu zarówno w wersji elektronicznej (iTunes lub Asylum Emporium), jak i fizycznej.

Girls Just Wanna Have Fun/Bohemian Rhapsody EP
Rok wydania: 2008
 
Tracklista:
01. Girls Just Wanna Have Fun
02. Bohemian Rhapsody
03. Girls Just Wanna Have Fun (Harpsichord Rendezvous)
04. Asleep (Live)
05. Mad Girl (Live)
06. Girls Just Wanna Have Fun (Teatime Remix by EA)
07. Girls Just Wanna Have Fun (Asylum Remix by Inkydust)
08. Girls Just Wanna Have Fun (Bad Girl Remix by The Fire)
09. Gentlemen Aren?t Nice

O albumie:
Podwójne EP zawierające dwa covery znanych utworów oraz kilka remiksów i nagrań live.  Piosenka Gentelmen Aren?t Nice jest częścią zawieszonego projektu Emilie, Jane Brooks Project.
Dostępność:
Możliwy zakup zarówno w wersji cyfrowej (iTunes, lub Asylum Emporium) jak i fizycznej.

The Opheliac Companion
Data wydania: 17 sierpnia 2009
 
Tracklista:
01. Intro
02. Opheliac
03. Swallow
04. Liar
05. The Art of Suicide
06. I Want My Innocence Back
07. Misery Loves Company
08. Interlude
09. God Help Me
10. Shalott
11. Gothic Lolita
12. Dead is the New Alive
13. I Know Where You Sleep
14. Let the Record Show
15. Ending
Video Extra: Lord Percy the Plague Rat Performs ?Thank God I?m Pretty?

O albumie:
Jeśli chcesz zajrzeć za kulisy powstawania albumu Opheliac, Opheliac Companion jest właśnie dla Ciebie! Ponad 8 godzin rozmów Emilie z Inkydustem historii każdej z piosenek.
Dostępność:
Ze względu na długość materiału, album dostępny jest tylko w wersji cyfrowej (iTunes lub Asylum Emporium).

Fight Like A Girl
Data wydania: 24.07.2012
Trakcklista:
01. Fight Like A Girl
02. Time For Tea
03. 4 o?Clock Reprise
04. What Will I Remember
05. Take The Pill
06. Girls! Girls! Girls!
07. I Don?t Understand
08. We Want Them Young
09. If I Burn
10. Scavenger
11. Gaslight
12. The Key
13. Hell Is Empty
14. Gaslight Reprise
15. Goodnight, Sweet Ladies
16. Start Another Story
17. One Foot in Front of the Other
O albumie:
Album oficjalnie zapowiedziany został w listopadzie 2010 roku. FLAG stanowi rozwiniecie historii zawartej w oficjalnej biografii Emilie, "The Asylum For Wayward Victorian Girls". Więcej aktualizowanych na bieżąco informacji znajdziesz pod tym linkiem: klik!
« Ostatnia zmiana: 24 Lip 2012, 19:51:36 wysłana przez Ankh »
Wrogami nie są mężczyźni ani kobiety, ani starcy, ani nawet umarli. Są nimi potwornie głupi ludzie, którzy trafiają się we wszystkich odmianach. A nikt nie ma prawa być głupim.
Terry Pratchett

Offline Kojot

  • Ophelia Gallery
  • *****
  • Wiadomości: 2409
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwi 2011, 15:27:21 »
Jak tak patrzę, to za czasów Enchant wyglądała trochę kiczowato xD
To się dzieje teraz. Armageddon.

Offline Gen.Erator

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 3440
  • Wayward Victorian Girl
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwi 2011, 22:57:52 »
Cytuj
Jeśli chodzi o teksty, FLAG będzie kontynuowało historie rozpoczętą w oficjalnej biografii Emilie, The Asylum For Wayward Victorian Girls.

Ostatnie zdanie. "The Asylum For Wayward Victorian Girls" powinno być w cudzysłowie raczej. A tak to może być moim zdaniem.

Offline Ankh

  • Forumowa Mama
  • Mad Girl
  • The Bloody Crumpet
  • ****
  • Wiadomości: 5207
  • Type B Negative
    • blog
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2012, 20:11:20 »
Udało mi się znaleźć kilka zdjęć z okładek i książeczek płyt, tak że można je sobie lepiej zwizualizować. Czy jesteście zainteresowani czymś takim? :)


Na dobry początek:
Enchant (Traitor Records, 2003) - czyli ten z Enchant Puzzle :)












« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2012, 17:50:00 wysłana przez Ankh »
Wrogami nie są mężczyźni ani kobiety, ani starcy, ani nawet umarli. Są nimi potwornie głupi ludzie, którzy trafiają się we wszystkich odmianach. A nikt nie ma prawa być głupim.
Terry Pratchett

Offline Patyczek

  • Queen Leech
  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 3049
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2012, 20:27:36 »
Nie wiem jak inni, ja bardzo! :) Książeczki są jednym z powodów, dla których kupuję oryginały :D

Offline Serafina

  • The Inmate
  • *****
  • Wiadomości: 2236
  • Meow or Never
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2012, 20:31:23 »
Och, tak tak! Książeczki to czasem małe dzieła sztuki  :D

Offline LadyPantera

  • Anti-American Dream
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Lady Pantera spreads the plague!
    • youtube.com
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj 2012, 22:42:16 »
bossskie!!!!

Offline Ankh

  • Forumowa Mama
  • Mad Girl
  • The Bloody Crumpet
  • ****
  • Wiadomości: 5207
  • Type B Negative
    • blog
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maj 2012, 11:52:00 »
Ok, to zgodnie z obietnicą wrzucam po kawałku :)

Enchant - reedycja z 2007 (Trisol)










« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2012, 21:44:22 wysłana przez Ankh »
Wrogami nie są mężczyźni ani kobiety, ani starcy, ani nawet umarli. Są nimi potwornie głupi ludzie, którzy trafiają się we wszystkich odmianach. A nikt nie ma prawa być głupim.
Terry Pratchett

Offline whatewa

  • Mad Girl
  • The Striped Stocking Society
  • ****
  • Wiadomości: 2871
  • i am a leaf on the wind, watch how i soar
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maj 2012, 11:54:26 »
fajne to wydanie! :o

Offline Gen.Erator

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 3440
  • Wayward Victorian Girl
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maj 2012, 14:06:23 »
Lepsze niż to pierwsze. O_O

Offline Patyczek

  • Queen Leech
  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 3049
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maj 2012, 17:19:25 »
Łaadne :)

Offline Serafina

  • The Inmate
  • *****
  • Wiadomości: 2236
  • Meow or Never
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maj 2012, 18:01:31 »
Rzeczywiście, są udoskonalone : 3

Offline Ankh

  • Forumowa Mama
  • Mad Girl
  • The Bloody Crumpet
  • ****
  • Wiadomości: 5207
  • Type B Negative
    • blog
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maj 2012, 21:49:05 »
Chciałam być okropna i wstrzymać się z wrzucaniem kolejnych okładek do jutra ale no nie mogę :P

Booklet On A Day...Promo, "Violin"





Świeżynka znaleziona dzisiaj


EDIT: Dodałam tez nowe zdjęcia Enchanta z 2003 w odpowiednim poście :)
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2012, 12:02:19 wysłana przez Ankh »
Wrogami nie są mężczyźni ani kobiety, ani starcy, ani nawet umarli. Są nimi potwornie głupi ludzie, którzy trafiają się we wszystkich odmianach. A nikt nie ma prawa być głupim.
Terry Pratchett

Offline whatewa

  • Mad Girl
  • The Striped Stocking Society
  • ****
  • Wiadomości: 2871
  • i am a leaf on the wind, watch how i soar
Odp: Dyskografia
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maj 2012, 23:33:01 »
naaajs! urocze to zdjęcie.