•  

Autor Wątek: Naturalne suplementy  (Przeczytany 1420 razy)

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Naturalne suplementy
« dnia: 24 Sie 2014, 14:20:07 »
?Postanowiłam opisać parę 'super' substancji, które są ponoć zdrowe i pomagają w odchudzaniu, utrzymaniu zdrowia, urody. Czasem nazywane jako cud od bogów itp ;) Zebrałam informacje z maksymalnej ilości stron i spróbowałam spleść to jakoś wszystko razem w logiczną całość. Jeśli stosowałyście któryś z tych produktów - podzielcie się wrażeniami i spostrzeżeniami - czy faktycznie odczuwałyście efekty czy może bardziej szkodziło czy tez może nie widziałyście żadnej różnicy? :)

JAGODY GOJI - Są antyutleniaczem wiec zapobiegają procesom starzenia się komórek. Do tego zawierają aż 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowym, bardzo duże dawki witaminy C(148mg/100g), witaminy A(1100mg/100g), witaminy E(4mg/100g), witaminy z grupy B. Są jednym z najlepszych źródeł żelaza(9mg/100g). Zawierają również sporo wapnia(112mg/100g), potasu(1.13mg/100g) cynku(2mg/100g), selenu(50mikrogramów/100g), nienasyconych kwasów tłuszczowych (które pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej - wiec pomagają w odchudzaniu), flawonidy, beta-karoten (7mg/100g), zeaksatynę(200mg/100g), polisacharady(31g/100g).
Jagody Goji mają 300kcal na 100gram, czyli dzienne zapotrzebowanie w wielkości 5g to 15kcal. Zalecana dzienna dawka jagód goji to 5gram, co odpowiada łyżce stołowej tych jagód, a w przeliczeniu na sztuki - około 15-20.
Suszone jagody goji powinny być suche, słodkie, lekko kwaśne w smaku. Z tego co czytałam, bywa ciężko ze znalezieniem dobrego produktu ekologicznego, do którego nie byłaby dodawana siarka (ciekawostkę na temat siarki i moreli opiszę za chwilę) czy inne konserwanty. Jednak w naszych czasach aby coś było w pełni naturalne chyba musielibyśmy to sami hodować. W każdym razie natknęłam się na parę opisów porażek z allegro i innych sklepów internetowych i wychodzi na to, że najlepszą jakość jagód goji można nabyć w tym: http://gojishop.pl/ sklepie.Sporo osób uważa, że pomagają, oczywiście jest też mnóstwo głosów na nie - bo trujące, bo drogie, bo lepsze rodzime produkty, bo szkodzą. Zastanawia mnie tylko w jakich ilościach osoby na nie jedzą te jagody, bo spotykam się z opisami, że całą garść... A dzienna dawka to 20 sztuk - czyli łyżka. :/ Przedawkowanie powoduje rozstrój żołądka. . W końcu jeśli chodzi o siarkę to piękne, pomarańczowe suszone morele mają jej pełno, a wszyscy jedzą. Mało kto wie, że suszone morele powinny być BRĄZOWE a nie pomarańczowe - bo pomarańczowe to największe źródło siarki.
Więcej o goji (kolcowoju chińskim) można poczytać chociażby na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolcow%C3%B3j_chi%C5%84skiCzęsto jagody Goji myli się z trującym pokrzykiem wilczej jagody. Jagody goji tylko w formie niedojrzałej mogą zostać uznane za trujące. Ale podobnie sprawa się ma z innymi niedojrzałymi owocami, co chyba nie sprawia, że nie warto jeść ich dojrzałej formy.ie chcę wyjść tutaj na obrońcę goji, jem je dopiero dwa tygodnie - nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, wraz z innymi suszonymi owocami jem około 15-20 sztuk dziennie, kilogramy spadają, nie choruję, nie mam problemów żołądkowych.
Cena ekologicznych chińskich jagód goji to jakieś 6zł/100g, cena mniej wartościowych (które mogą zawierać duże ilości siarki) jagód to około 3zł/100g.

ARONIA - zawiera antyutleniacze w bardzo dużej ilości, które zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Ma w sobie witaminy A, C, E, P, B2, B6, PP, beta-karoten, jod, miedź, żelazo, wapń, molibden, magna, bor i polifenole/bioflawonoidy. Podobny skład do aronii mają borówki, czarna porzeczka, jeżyny, maliny, wiśnie i żurawiny. Najwięcej antyoksydantów posiada jednak zdecydowanie aronia (0,5g/100g).
Zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL, obniża ciśnienie, korzystanie wpływa na wzrok, przeciwdziała nowotworom, pomaga w koncentracji, zapobiega miażdżycy, działa przeciwżylakowo.
Są aromatyczne i cierpkie jeśli jedzone na surowo. Surową aronię można przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Można je też zamrozić na 48h i wtedy odmrozić - stracą cierpki smak.
Dawkowanie: zaleca się picie 30ml soku przez 6 tygodni, lub jedzenie 30gram świeżej aronii.Z 1kg aronii można uzyskać 3 słoiki soku po 330ml. (skład: 1kg aronii, 400g cukru, 1 duża cytryna, 250ml wody, przygotowanie: Aronie opłukać, do garnka włożyć, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać wodę, cukier i sok z cytryny, gotować 25-30minut, odcedzić, przelać do słoików, pasteryzować 15minut do chwili zagotowania wody, stosowanie: pić z wodą lub do herbaty).
Aronię kupić można we wrześniu(zbiory są od 15 sierpnia jednak najlepsze aronie sa po pierwszych przymrozkach - pozbawione są goryczki)świeże czy suszone owoce aronii można też kupić na allegro. Na allegro sprzedawane są też soki ze świeżo wyciskanych aronii.W sklepach na jesień można kupić świeżą aronię. Istnieją też przetwory np dżem z Łowicza (pytanie, czy nie jest zbytnio przetworzony).

ŻURAWINA - Świetny specyfik na zapalenie pęcherza, niszczy bakterie w jamie ustnej, na zebach i w żołądku, zapobiega próchnicy, chroni przed chorobą wrzodową, leczy choroby nerek, zapobiega kamieniom nerkowym i je rozpuszcza, hamuje przyleganie bakterii E.coli, przynosi ulgę w okresie menopauzy, zmniejsza ryzyko zakrzepów i zawałów serca, ma działanie przeciwnowotworowe(okrężnicy i płuc).
Żurawina zawiera dużo błonnika (3,2g/100g), witaminy C (30mg/100g), witaminy B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny, kwas cytrynowy i jabłkowy. , kwas benzoesowy.
Żurawiny nie powinno się jeść na surowo - jest za kwaśna, polecane są soki, syropy, susz, herbaty.
Zalecana dzienna dawka to:
duża szklanka soku żurawinowego
- 1,5 szklanki surowych/mrożonych żurawin
- 1/3 szklanki suszonych owoców
- 1/3 szklanki dżemu/sosu
Świeżą żurawinę można przechowywać z lodówce nawet sześć tygodni a w zamrażalce nawet rok.
Żurawiny nie powinny jeść osoby które przyjmują warfarin ( lek rozrzedzający krew) - ponoć żurawina zwiększa jego działanie - czyli krwawienie co może być niebezpieczne. Dodatkowo produkty z żurawiny potęgują wydalanie szczawianów - co przyczynia się do formacji kamieni nerkowych. Osoby, które cierpiały na kamicę przed zaczęciem jedzenia żurawiny powinny się skontaktować z lekarzem. (tak wiem, wyżej pisałam, ze pomagają rozpuszczać kamienie - jednak jak widać co strona to inne źródło, chcę jednak opisać wszystko na co się natknęłam).

ACAI ? Świeże wyglądają jak winogrono. Od tysięcy lat jest stosowany przez Brazylijczyków. Jest uznawany jako jeden z najlepszych produktów przeciw starzeniu. Mówi się, że wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, reguluje cholesterol, poprawia sen, wzmacnia odporność, wspiera układ krążenia, oczyszcza toksyn, poprawia potencję, ma właściwości antynowotworowe z powodu antyoksydantów (antocyjanów), przyśpieszają przemianę materii i procesy trawienia.

Zawiera witaminy A(3 231mcg/100g), B1, B2, B3, E, C, fosfor, wapno(263mg/100g), potas, błonnik (16,9g/100g), proteiny, żelazo(4,2mg/100g), kwasy tłuszczowe Omega-3(0,35g/100g), Omega 6(4,57g/100g) i Omega 9(26,88g/100g), aminokwasy. 100Gram acai posiada 80kcal.
Wskazane dzienne spożycie sproszkowanego acai to 10g ? płaska łyżeczka.
Jedyne skutki uboczne to problemy żołądkowo-jelitowe (biegunki, gazy). Jagody acai mogą uczulać (powodować wysypkę na skórze, trudności w oddychaniu ? należy wykonać próbę uczuleniową).
Dużo osób sceptycznie podchodzi do acai ponieważ tracą swoje właściwości odżywcze już kilka godzin po zerwaniu ? więc pytanie, czy są w ogóle skuteczne w jakiejkolwiek formie przetworzonej ? soku czy proszku ? czy też jest to produkt całkowicie podporządkowany pod placebo. Czy ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia ze stosowaniem acai i widoczną poprawią zdrowia/ spadkiem wagi?

CHILI - przyprawiają organizm o termogeneze, dzięki czemu efektywniej spalamy kalorie do godziny po zjedzeniu posiłku. Pomagają w spalaniu dodatkowych kalorii z posiłku dzięki czemu ich długotrwałe stosowanie może się przyczynić do stracenia kilku kilogramów.
Kapsaicyna zawarta w chili ma własności drażniące i rozgrzewające, jest jednak delikatniejsza od pieprzu czy gorczycy, bo nie powoduje stanu zapalnego błon śluzowych. Chili rozszerza naczynia krwionośne błon śluzowych i skóry, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych co ułatwia trawienie. Zawiera dużo witamin A, B1, B2, B3, B12, C, potasu, fosforu, żelaza i wapnia. Ma właściwości detoksykujące, wzmacnia wątrobę, pobudza krążenie, powstrzymuje krwawienie, ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, przeciwbólowe, zapobiega przeziębieniom. Wspomaga obudowę tkanek, obniża cholesterol, wspomaga odchudzanie, przyśpiesza przemianę materii/
Tajlandczycy spożywają najwięcej ? 5g chili na osobę na dzień. Szczypta do obiadu na pewno nie zaszkodzi a urozmaici posiłek.
Przedawkowanie może podrażniać żołądek, powodować łzawienie z oczu, świąt w okolicy spojówek i na podniebieniu, zaczerwienienie śluzówki i ust, katar, zatkane zatoki. Picie dużej ilości wody nie pomoże, za to spożywanie tłuszczu i alkoholi tak.
Zielona herbata i zielona kawa - Udowodniono, że pijąc 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, można w ciągu roku stracić do 5kg nie robiąc nic poza tym. :)

CYNAMON CEJLOŃSKI- nie zawiera tyle kumaryny co cynamon, który możemy kupić w dowolnym sklepie. Posiada najwięcej antyutleniaczy zaraz po goździkach. Ma właściwości antygrzybiczne, antybakteryjne, anty pasożytnicze, anty mutagenne, antynowotworowe. Poprawia funkcje poznawcze i pamięć. Zwalcza bakterie E.coli. Jest naturalnym konserwantem ? zapobiega psuciu się żywności. Pomaga w walce ze zmianami trądzikowymi. Posiada więcej katechinów niż zielona herbata, flawony, izoflawony, flawonole, augenol, kwasy(elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny, chrom(zmniejsza ochotę na słodycze), błonnik, żelazo, mangan i wapń.
W smaku jest bardziej wyrazisty, delikatny, nie jest gorzki i ma o wiele piękniejszy zapach niż cynamon ze sklepu. Najlepszy jest cynamon ze Sri Lanki (dawniej Cejlonu). Ma najniższą zawartość kumaryny(0,8g/1kg). W sklepach spotykamy cynamon kasja z Indonezji posiadający większe ilości kumaryny(3,3-8g/1kg).
Cynamon cejloński można poznać też po tym, że jest jaśniejszy niż cynamon sklepowy. Cejloński jest koloru pomarańczowo-brązowego, sklepowy to ciemny brąz.
Sugerowana dzienna dawka cynamonu cejlońskiego to jedna łyżeczka na dzień.
Badania wykazały że pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom złego cholesterolu LDL. Niektóre badania sugerują, że cynamon obniża poziom cukru we krwi. Badania naukowców z US Department of Agriculture dowiodły, że cynamon zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Pół łyżeczki cynamonu z jedną łyżeczką miodu rano przed śniadaniem sprawia, że czujemy ulgę przy bólach stawów już po tygodniu kuracji.
Należy nie stosować cynamonu jeśli zażywa się leki na cukrzycę ? zalecana jest konsultacja z lekarzem. Kumaryna występuje jeszcze w selerze, rumianku, kończynie i pietruszce. Należy uważać aby nie przekroczyć jej dziennej dawki czyli 0,1mg na 1kg masy ciała. Osoba ważąca 60kg może przyjąć maksymalnie 6g kumaryny na dzień. Jest to raczej dawka trudna do przekroczenia biorąc pod uwagę, że najgorszy sklepowy cynamon może mieć 8g kumaryny na 1kg cynamonu. Tak więc łyżeczka cynamonu dziennie nie powinna nam zaszkodzić. A jeśli to cynamon cejloński ? tym bardziej.
U osób wrażliwych dawka już 25mg umaryny uszkadzała wątrobę. Jeśli najgorszy cynamon ma 8mg/1g kumaryny, a łyżeczka cynamonu to około 3g czyli : 24mg/3g. Więc spokojnie można dzienni zjeść pół łyżeczki najgorszego cynamonu. Przynajmniej tak wynika z badań.

GUARANA ? Kolejny 'cud młodości' i 'dar od bogów'. Według opisów: wspomaga efektywność i wydajność treningów, [przyśpiesza regenerację mięśni, redukuje zakwasy, posiada wolną kofeinę, rozbudza, poprawia koncentrację, oddala zmęczenie, spowalnia starzenie się, oczyszcza organizm, pomaga przy wzdęciach, nadwadze, zaburzeniach trawiennych, miażdżycy, leczy cellulit i zmarszczki, pobudza potencję. Niestety większość z tych działań nie jest potwierdzona klinicznie. Jedyne co jest dość pewne ? to to, że rozbudza dzięki kofeinie.
Guarana zawiera 6% kofeiny.
Guarany nie powinny stosować osoby na nią uczulone, lub osoby z uczuleniem na kofeinę lub taninę. Zbyt duża ilość doprowadza do uzależnienia, może powodować bóle głowy, podrażnienie, nerwowość, napięcie, zawroty głowy, może powodować napady padaczkowe, skurcze mięśni, konwulsje, kofeina wytraca wapń z organizmu i może powodować wrzody żołądka. U osób z małą krzepliwością krwi może powodować krwawienia. Kobiety w ciąży nie powinny stosować guarany, jak również matki karmiące.
Dzienna dawka: 1 łyżeczka sproszkowanej guarany.

Żeby się lepiej czytało umieszczam na mojej stronie wszystkie te zebrane przeze mnie informacje :)
http://aerialstudio.pl/aktualnosci/naturalne-suplementy-diety/
http://aerialstudio.pl/aktualnosci/naturalne-suplementy-cz2/
http://aerialstudio.pl/aktualnosci/naturalne-suplementy-cz3/


« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2014, 19:34:09 wysłana przez Chocoleech »
Being insane is part of my charm :)

Offline Biedronka

  • English Breakfast Tea
  • ***
  • Wiadomości: 437
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sie 2014, 14:53:35 »
Drożdże - bierzemy drożdże, odkrajamy kawałek kostki (najlepiej między 1/4 a połową), rozdrabniamy łyżeczką i zalewamy wrzątkiem, jak ostygnie to pijemy.
Polecam, na mnie działa bardzo pozytywnie, na włosy, paznokcie, samopoczucie. Drożdże są bogate w witaminy z grupy B i ogólnie mają masę przydatnych substancji.

Tylko trzeba uważać, żeby je dobrze rozdrobnić i żeby zalać wrzątkiem, żeby je zabić, inaczej wzdęcia gwarantowane. O i są niesmaczne, to jest minus, na szczęście smak nie utrzymuje się długo. Najlepiej pić przez rurkę, a potem od razu czymś zagryźć lub zapić. Mi dopiero za którymś podejściem udało się przełknąć, ale warto było.
Codziennie niskie ceny

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sie 2014, 15:27:23 »
Lecę dlaej z tworzeniem zdrowej listy :) Teraz na celowniku morele:

SUSZONE MORELE - kto nie jadł w swoim życiu pięknych pomarańczowych moreli? W ciastach, deserach, jako zdrową przekąskę?

Morele zawierają przeciwuletniacze, mają właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w trawieniu, poprawiają pracę nerek, działają ZASADOTRÓWCZO ? świetne na zakwaszony organizm (podobnie jak kasza jaglana).

Suszone morele zawierają beta-karoten, potas(300mg/100g), żelazo, wapń, fosfor, witaminę B,C, PP i błonnik(10,7g/100g) pokarmowy. 100 gram świezych moreli to 47kcal, 100g suszonych moreli ? to 284kcal.(nie jest to specjalnie dużo różnica, jeśli uświadomimy sobie, że jedna suszona morela powstała z jednej świeżej, dużej, soczystej moreli :) - jedna suszona morela to około 10gram co daje 28kcal. Warto codziennie zjadać 3 swieże lub 3 SUSZONE morele.

Morele niesiarkowe są ciemniejsze i daleko im do ideau ? dlatego warto keirowac się tym również przy wyborze innych suszonych owoców. Zazwyczaj lepsza jakość oznacza wyższą cenę w tym przypadku.

UWAGA: zbyt duża ilosć moreli działa przeczyszczająco! Warto zdjęć góra 3 morele świeże lub suszone na dzień. Spożycie sklepowych pomarańczowych moreli może grozić uczuleniem, może powodowac nudności i bóle głowy.
Being insane is part of my charm :)

Offline Alice Liddell

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 4293
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sie 2014, 17:12:03 »
Ja cos moze dodam jak bede na kompie w srode, siemię lniane na pewno, pietruszka itp. Dodawać tez tutaj suplementy typu chlorek magnezu, witamina C itp, czy założyć osobny temat ze zdrowymi związkami otrzymanymi chemicznie?
What she wants is unknown, but she always comes back...
The spectrum of darknes - the woman in black

Offline Biedronka

  • English Breakfast Tea
  • ***
  • Wiadomości: 437
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sie 2014, 17:16:48 »
Ja cos moze dodam jak bede na kompie w srode, siemię lniane na pewno, pietruszka itp. Dodawać tez tutaj suplementy typu chlorek magnezu, witamina C itp, czy założyć osobny temat ze zdrowymi związkami otrzymanymi chemicznie?

Możnaby jakiś wątek o polecanych suplementach takich gotowych, albo ogólnie taki zbiór opiń o różnych lekach i suplementach, typu co na wzmocnienie odporności, co na ból brzucha podczas okresu, co na lepszy sen, jakieś tego typu rzeczy. W sensie taki wątek do wymiany opinii o tym co zdarzyło nam się stosować i jak to oceniamy.
Codziennie niskie ceny

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sie 2014, 18:01:04 »
SUSZONE MORELE

Kto nie jadł w swoim życiu pięknych pomarańczowych moreli? W ciastach, deserach, jako zdrową przekąskę?Morele niesiarkowane-800x600.jpg

Morele zawierają przeciwutleniacze, mają właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w trawieniu, poprawiają pracę nerek, działają ZASADOTRÓWCZO ? świetne na zakwaszony organizm (podobnie jak kasza jaglana).

Suszone morele zawierają beta-karoten, bor, potas(300mg/100g), żelazo, wapń, fosfor, witaminę B,C, PP i błonnik(10,7g/100g) pokarmowy.

100 gram świeżych moreli to 47kcal, 100g suszonych moreli ? to 284kcal.(nie jest to specjalnie dużo różnica, jeśli uświadomimy sobie, że jedna suszona morela powstała z jednej świeżej, dużej, soczystej moreli :) - jedna suszona morela to około 10gram co daje 28kcal. Warto codziennie zjadać 3 świeże lub 3 SUSZONE morele.

Morele niesiarkowe są ciemniejsze i daleko im do ideału ? dlatego warto kierować się tym również przy wyborze innych suszonych owoców. Zazwyczaj lepsza jakość oznacza wyższą cenę w tym przypadku.

Podobno to dzięki morelom Grecy są długowieczni.

UWAGA: zbyt duża ilość moreli działa przeczyszczająco! Warto zdjęć góra 3 morele świeże lub suszone na dzień. Spożycie sklepowych pomarańczowych moreli może grozić uczuleniem, może powodować nudności i bóle głowy.

SUSZONE ŚLIWKI

Zawierają bardzo dużo błonnika, sorbitol(naturalny cukier ? dobrze wpływa na trawienie), beta-karoten, witaminy A(1606 j.m/100g), B, C, K i E, żelazo, fosfor, wapno(43mg/100g), magnez, potas(732mg/100g).large_SUSZONE---LIWKI.jpg

 

Mają właściwości odkwaszające, przeciwutleniające (przeciwnowotworowe), są polecane przy zaparciach, pomagają uregulować ciśnienie krwi, hamują wchłanianie cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo.

Zawierają 360kcal w 100g.

Dzienna dawka: 3-4 śliwki świeże lub suszone.

UWAGA: W zbyt dużej ilości mają działanie przeczyszczające.

RODZYNKI

Zawierają resweratrol (związek przeciwnowotworowy), witamy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, bor, magnez, witaminę C i E, fosfor, sód.images.jpg

Rodzynki są bogatsze w potas, wapń i fosfor niż szpinak! I zawierają tyle samo żelaza.

Pomagają przy zwalczaniu nowotworów, łagodzą rozdrażnienie, lęki i depresję, są dobre dla naszych kości, łagodzą skutki menopauzy. Zwalczają bakterie żyjące w jamie ustnej ( likwidują choroby dziąseł czy ubytki w zębach). Poprawiają prace serca, wygląd skóry, podnoszą odporność.

Im ciemniejsze rodzynki ? tym zdrowsze ? ta sama zasada działa w przypadku moreli. Rodzynki nie mogą być suche ? muszą być miękkie i elastyczne.

 
SUSZONE FIGI

Zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich suszonych owoców. Zapobiegają zaparciom. Mają właściwości odkwaszające, przeciwnowotworowe. Są dobre na trawienie, obniżają cholesterol, regulują prace układu krwionośnego, pomagają w leczeniu hemoroidów i bolącego gardła. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby. Są dobre na zakwaszony organizm bo są zasadowe.figi.jpg

Posiadają dużo wapnia(162mg/100g), potasu(680mg/100g), żelaza(2mg/100g), magnezu(68mg/100g), fosforu(67mg/100g), sodu(10mg/100g), cynku(0,55mg/100g), miedzi(0,29mg/100g), manganu(0,51mg/100g), selenu (0,6 mcg/100g), witaminy z grupy B, witaminy C, A i PP, karoten oraz antyoksydanty. Ponadto są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz fitosterole.

Mają właściwości przeciwnowotworowe. Wspomagają działanie układu hormonalnego. Obniżają cholesterol, są dobre dla układu trawiennego, dobre dla kości, regulują prace tarczycy, dobre na wrzody żołądka, ułatwiają spalanie tłuszczu, regulują ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.

Figi wśród moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek i śliwek mają najwięcej przeciwutleniaczy oraz są w pierwszej dziesiątce owoców zawierających największą ilość błonnika.

Jedna suszona figa to 47kcal (249kcal/100g) ? w tym 3,3g białka.

Zaleca ilość fig na dzień to dwie sztuki.

1/4 (40g) szklanki suszonych fig dostarcza 244mg potasu, 53mg wapnia, 1,2mg żelaza.

UWAGA: Suszone figi powinny być miękkie, biały nalot est normalny(to cukier) który daje sygnał, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie. Jednak w zbyt dużej ilości przeczyszczają, mogą zaostrza migreny

SUSZONE DAKTYLE

Zawierają salicylany, magnez, bor, niacynę, potas, ryboflawinę, wapń. Są źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B5, C(14mg/100g) i K.0000262_daktyle_suszone_na_wag.png

100 gram daktyli to 272kcal.

Zapobiegają zakrzepom, zawałom, uśmierzają ból, łagodzą stany zapalne, pomagają w stresie i depresji. Świetne na problemy trawienne ? balansują proces trawienia, są świetne na zaparcia. Dodają energii organizmowi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Ponoć są świetne na kaca jeśli wcześniej przez noc namoczysz je w wodzie i wypijesz rano po imprezie.

Mówi się, że jeden daktyl dziennie utrzyma w sprawności wzrok nawet do końca życia. Regularne spożywanie wspomaga 'dobre' bakterie w jelitach.

Dzienna dawka suszonych daktyli to 2-3 sztuki i ma ona około 50kcal.

UWAGA: mogą zaostżac migrenę. Nalezy sprawdzać czy były suszone naturalnie, na słońcu i czy nie zawierają konserwantów!

W suszonych owocach należy unikać dwutlenku siarki unikając produktów zawierających E220 lub E-220.

Suszone owoce należy umyć przed spożyciem.

Biały nalot na owocach to naturalny cukier - dobrze świadczy o suszonych owocach.

KURKUMA

Jest to przyprawa, barwnik i lekarstwo.8db89721e4113d9367f4681a84403cfc.jpg

Łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i antynowotworowo. Dobra również na reumatyzm, choroby serca, wątroby czy układu nerwowego. Ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i zmusza komórki rakowe do umierania. Obniża poziom cholesterolu i glukozy, łagodzi niestrawność, leczy trądzik. Jest świetna przy zaparciach i wzdęciach.

Spożywając 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej choruje się na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi, 10 razy rzadziej na raka nerek.

TRZEBA łączyć kurkumę z papryką lub czarnym pieprzem ? bez tego połączenia nie wchłania się w organizmie. Papryka zwiększa przyswajanie kurkumy 10tys razy. Świetny sos to 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżki oliwy i szczypta pieprzu.

Hindusi spożywają 1,5-2g kurkumy dziennie i zapadają na raka rzadziej niż inni. Pytanie czy to związek tylko z kurkumą czy tez z zupełnie inną dietą.

Inne zioła dobrze wpływające na walkę z nowotworami to: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia.

 
ORZECHY NERKOWCA

Zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP, A i E, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy oraz dużo białka (18%)nerkowiec.jpg

Wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy i paznokcie. Pomaga też dzięki kwasom tłuszczowym w pracy układu krwionośnego i nerwowego. Zapobiega miażdżycy. Podkręca libido, redukuje stres i niepokój. Regulują poziom cukru we krwi. Zapobiegają atakom serca i chorobie wieńcowej. Pobudzają pracę mózgu.

100gram to 553kcal.

Garść orzechów (ok. 35g) to 200kcal.

 
ORZECHY WŁOSKIE

Świetne na cholesterol. Zawiera aż 75% tłuszczu bogatego w kwasy nienasycone. Zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Przyśpieszają przemianę materii. Usuwają toksyny z organizmu.orzech_wloski11.jpg

Obniża zły cholesterol. Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Są świetne na depresję.

Zawierają fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, witamy B6 i E i błonnik. Zawiera sporo białka (15%).

Kaloryczność orzecha włoskiego: 100g/650kcal.

Wystarczą trzy orzechy (około 120kcal) na dzień by w ciągu 3 tygodni zmniejszyć ilość złego cholesterolu. 3 orzechy pokrywają też dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

 
MIGDAŁY

Najszlachetniejsze z orzechów, ?król orzechów?, najlepsze orzechy ? tyle można usłyszeć o migdałach. O ile je się je w odpowiedni sposób.28703.jpg

Są bogatym źródłem magnezu, fosforu. Zawierają witaminy B2 i E, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik (12,5%).

Kaloryczność to ok. 600kcal.100g.

Jeden migdał to około 8kcal.

Chronią przed stresem, polepszają wygląd skóry, zwiększają libido, opóźniają procesy starzenia, obniżają cholesterol

Są dwa rodzaje migdałów ? słodkie i gorzkie. Te pierwsze wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Gorzkie stosuje się w likierach, mydłach i esencjach zapachowych i w dużych ilościach są trujące z powodu cyjanowodoru.

Migdały powinno obierać się na zimno ? oblane wrzątkiem tracą część swoich witamin, minerałów i enzymów. Migdałów nie powinno się prażyć, piec ani gotować ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe, które pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się w tłuszcze trans.

Aby zjeść migdały należy je zamoczyć na minimum dobę w zimnej wodzie a następnie obrać je ze skórki.

Dlaczego obierać migdałe ze skórki? Skórka nie jest smacza i nie ma cennych wartości odżywczych. Zawiera też kwas fitowy ? który utrudnia przyswajanie minerałów z pozywienia (magnezu, wapnia, żelaza, cynku). Drugi powód ? większość migdałów jest z USA (migdały kalifornijskie) przez co sórkę usuwac trzeba dla bezpieczeństwa ? zawierają one toksyczne substancje użyte w trakcie pasteryzacji. Lepiej kupić migdały z Hiszpanii lub Włoch gdyż są całkowicie naturalnym produktem i można je wtedy jeść ze skórką.
« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2014, 19:25:43 wysłana przez Chocoleech »
Being insane is part of my charm :)

Offline Alice Liddell

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 4293
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sie 2014, 00:48:48 »
Troche to zabrzmiało jakby morele niesiarkowane były gorsze o_o ciemne morele sa naturalne i zdrowe, tylko brzydko wyglądają i ludzie juz nie chcą ich kupować, dlatego sie je siarkuje.
What she wants is unknown, but she always comes back...
The spectrum of darknes - the woman in black

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sie 2014, 08:58:00 »
Bo z tego co czytam siarkowe tracą np witaminę B12. A do tego u wrażliwych E220 może powodować nudności, bóle głowy i jest naprawdę szkodliwy dla osób z astmą. Ponoć siarka nie szkodzi o ile nie ma się wrażliwego żołądka, astmy albo alergii.

Z tego co czytam siarki można się pozbyć wypalając morele na sitku wrzątkiem - ale przy tym tez tracą część witamin. Można je tez podobnie jak migdały namoczyć je  dwa razy w zimnej wodzie na jakis czas i powinno być ok.
Being insane is part of my charm :)

Offline Alice Liddell

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 4293
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sie 2014, 13:52:08 »
Suszone i tak tracą cześć witamin, ja np po prostu kupuje świeże morele, a mozna tez łatwo w domu ususzyc ^^
What she wants is unknown, but she always comes back...
The spectrum of darknes - the woman in black

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sie 2014, 14:32:47 »
Hm w suszeniu to tracą głównie witaminę C, sól i tłuszcz ale za to suszenie koncentruje minerały - potas, sód, magnez, żelazo i błonnik - i witaminy - A, E, niacynę. I z tego co czytałam są odkwaszające w odróżnieniu do świeżych. No i tez mają dużo więcej antyutleniaczy niż świeże. Nawet pokusiłabym się o stwierdzenie że świeże tez mnóstwo tracą, chociażby brokuły jak się je kupuje z targu czy straganu i były narażone na słońce to tracą ponad 5% witaminy C. A jak owoców nie je się zaraz po przyrządzeniu i nie trzyma się ich w ciemnym miejscu i lodówce to tez tracą witaminy A, D, E, B2. Albo chociażby cięcie nożami tez niszczy witaminę C. A np. kapusta już po 2 godzinach od przygotowania traci 50% witaminy C.
Suszone tracą około 50% witaminy C a mrożone 20% w sumie(ale np po 3-4 miesiacach traca 75% wartości).
Ale w sumie cała rzecz roznosi się o witaminę C, a w sumie o nią akurat martwić się nie muszę bo sporo jej zażywam we wszystkim.

@edit
Alice strasznie mnie intryguje siemię lniane bo wszedzie znajduję sprzeczne informacje dotyczące jego spozywania. W całości przebiega przez układ trawienny na 'nawilża' tylko jelita co utrudnia działanie leków, moczone traci część właściwości, wrzątkiem zalewać nie można bo się ulatniają te cyjanowodorki czy coś takiego. Najlepiej mielić tuż przed zjedzeniem faktycznie? Nic wczęsniej z nim nie robiąc?
« Ostatnia zmiana: 25 Sie 2014, 15:51:40 wysłana przez Chocoleech »
Being insane is part of my charm :)

Offline Alice Liddell

  • The Bloody Crumpet
  • *****
  • Wiadomości: 4293
Odp: Naturalne suplementys
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sie 2014, 17:28:15 »
^ bo wszystko ma swoje plusy i minusy, poza awokado nie ma żadnych "idealnych" produktów, we wszystkim sie znajdzie cos co szkodzi, ale chodzi o to zeby umieć to spożywać tak zeby skorzystać z tych dobrych rzeczy i zeby te zle nie zaszkodziły, troche cyjanku nikomu nie zaszkodzi w takiej ilosci jak w siemieniu ^^ mozna siemię mielic na make i dodawać do wszystkiego, ja dorzucam sobie siemię do musli np.

Błonnik jest takim przykładem, wszystko jest teraz "z dodatkiem błonnika", "z wysoka zawartością błonnika", ale ja np. Jak mam te niedobory wszystkie to powinnam go wlasnie ograniczać, bo zawiera związki fitynowe, które wiążą magnez i wapń miedzy innymi i sie nie wchłaniaja.
What she wants is unknown, but she always comes back...
The spectrum of darknes - the woman in black

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sie 2014, 13:36:16 »
Alice napisz coś o awokado i o siemieniu! :)
Being insane is part of my charm :)

Offline Rain

  • SnowStorm Burning
  • ****
  • Wiadomości: 714
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sie 2014, 20:09:05 »
Ja polecam poczytać o spirulinie. Ostatnio strasznie przemęczony byłem, nic mi sie nie chciało i co chwilę popadałem w jakieś nastroje depresyjne. Zacząłem żreć to gdzieś od niecałych 2 tygodni i zauważyłem, że zdecydowanie bardziej "do życia" jestem. Może to palcebo, bo się wcześniej naczytałem dużo o tym, ale w każdym razie jest mi lepiej - lepiej śpię, wiecej energii mam, chcę mi sie chodzić na siłownie (bo wcześniej to było jak przykry obowiązek) i ogólnie lepiej się czuję w swoim ciele. :D

Jedyny minus, że trochę to drogie jest, ale na allegro można znaleźć taniej.
« Ostatnia zmiana: 31 Sie 2014, 20:14:08 wysłana przez MadSpider »

Offline Biedronka

  • English Breakfast Tea
  • ***
  • Wiadomości: 437
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sie 2014, 20:17:16 »
Miałam maskę do włosów ze spiruliną i dobra była xD
Codziennie niskie ceny

Offline Chocoleech

  • ChocoLeech
  • Queen Leech
  • The New Alive
  • *****
  • Wiadomości: 1829
  • CHOCOLEECH
Odp: Naturalne suplementy
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sie 2014, 20:24:57 »
Nie przemawia do mnie spirulina bo działa w zasadzie jak białko, a nie warto kasy tylko na nią wydawać - czytałam już o niej dużo i multum opinii i zdanie mi się utarło, że jak dieta zbilansowana to nie jest potrzebna. Zresztą spirulina to tak samo działa jak chlorella.

Co do acai to tez uważam że to pic na wodę, nie będę już tego kupować bo też naczytałam się opinii i trochę więcej o tym i tak naprawdę tuż po zerwaniu traci swoje właściwości więc ten różowy proszek jest właściwie bezwartościowy, ale jak już kupiłam to dopiję.

Guarany tez nie zamierzam dokupywać - działa tylko pobudzająco jak kofeina, a w sumie mi nie trzeba bo działam dobrze.

Reszta narazie u mnie zostanie ;)

Za to zdecydowanie zwiększam spozycie kurkumy :)
Being insane is part of my charm :)